Przepis z którego korzystałam:
2 całe jajka (sparzone wrzątkiem) (jest też wiele przepisów z samymi żółtkami, ale ja wybrałam akurat ten z całymi jajkami)
250 ml oleju (użyłam oleju z pestek winogron)
łyżka musztardy (wybrałam dijon)
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka soli (zdecydowanie za dużo!!!)
pół łyżeczki pieprzu
Wyszedł strasznie słony :( następnym razem wsypię szczyptę soli i zamiast dwóch jajek użyję dla odmiany dwóch żółtek..
![]() |
efekt końcowy |
![]() |
składniki |
![]() |
najpierw łączymy wszystkie składniki z wyjątkiem oleju |
![]() |
2 jaja, sól, pieprz, musztarda i sok z cytryny ubite mikserem |
![]() |
potem malutkim strumieniem dolewałam olej i cały czas miksowałam co jakiś czas zwiększając obroty |
![]() |
konsystencja wyszła znakomita :) |
![]() |
słoik ma 720ml (sporo majonezu :) |
Buziaki!
Nie lubię majonezu ;p ale chłopakowi chętnie bym zrobiła :)
ReplyDeleteoo, fajnie że mi o tym przypomniałaś,niedawno o tym myślałam..wena wróciła :)
ReplyDeleteTeż ostatnio robiłam, dałam jeszcze odrobinę cukru, mniej soli i więcej soku z cytryny.
ReplyDeleteJak na pierwszy raz to i tak dobrze, przynajmniej teraz wiesz więcej i następnym razem powinien wyjść Ci lepszy! :)
ReplyDeleteDomowy majonez na zawsze będzie kojarzyć mi się z rodzinnym domem i tym, że Tato go przygotowywał. Pomimo, że gotowe polskie majonezy są dobre i jakby trochę mniej, to jednak domowy wyrób zyskuje przewagę w obliczu gotowców.
ReplyDeleteDo tego przez długi czas miałam uraz do kupnego majonezu, który zafundował mi mega zatrucie. Po czym okazało się, że świeżo kupione opakowanie było po terminie....(do tej pory nie mieści mi się w głowie, by taki kfiatek stał na półce w popularnym sklepie... :/)
Rzadko sięgam po majonez, w zasadzie go nie używamy zbyt wiele poza sałatką warzywną i okazjonalnymi potrawami jak np. jajka na twardo ze szczypiorkiem i majonezem <3
Musi być pyszny :)
ReplyDeleteJulajulia.blogspot.com