Friday, May 17, 2013

ciasto porzeczkowiec- przepis i tutorial


Składniki:

1/2 szklanki wody
3/4 szklanki oleju
3 duże łyżki gorzkiego kakao
2 1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 jaj
1 kostka margaryny
400g serka waniliowego z kubełka
500ml słodkiej śmietanki
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
czekolada 70% kakao
żelatyna albo śnieżka


Ciasto:
3/4 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
1 szklanka cukru (my użyłyśmy 3/4 bo ZAWSZE ograniczamy ilość cukru gdzie się tylko da ;)
3 duże łyżki gorzkiego kakao

do garnka wlewamy wodę i olej

woda i olej :)

dosypujemy cukier
oraz kakao

mieszamy i włączamy mały ogień pod garnkiem

podgrzewamy mieszając

doprowadzamy do lekkiego bąbelkowania tak, żeby wyparowała część wody
Studzimy. W międzyczasie robimy drugą część biszkopta.
Porzebujemy:

5 jaj
1/2 szklanki cukru
1 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

białak i cukier 

ubijamy mniej więcej w pół drogi do puszytości

dodajemy 5 żółtek

mieszamy
dodajemy wystudzoną masę kakaową

mieszamy

przygotowujemy mąkę, sodę i proszek do pieczenia

dodajemy do pozostałych składników delikatnie mieszając łyżką

aż powstanie gładka masa

blaszkę smarujemy margaryną i delikatnie opruszamy bułką tartą

wylewamy ciasto

pieczemy 50 minut w temperaturze 120 stopni
W międzyczasie robimy masę serową:

400g serka waniliowego z kubełka
kostka margaryny
1 szklanka cukru (my nie dodałyśmy wcale :D

margarynę stopić nie podgrzewając jej zbytnio

z kilogramowego kubełka sera wyjeść 600 gram i zostawić 400 :D

do 400 gram serka wlać roztopioną margarynę

mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji
upieczony biszkopt :)

dzięki bułce tartej bardzo łatwo wyjmuje się go z blachy
przecinamy go na pół w poprzek (nitką- sposobem prababci)

studzimy
słoik dżemu z czarnych porzeczek dzielimy na pół

pierwszą połową smarujemy pierwszą część biszkopta

dokładnie i równo
na dżem nakładamy warstwę serowego kremu

i równomiernie rozsmarowujemy

nakładamy drugą część biszkopta

mniam

i smarujemy ją drugą połową dżemu z czarej porzeczki
mniam mniam (wkładamy do lodówki)

w międzyczasie ubijamy 500 ml słodkiej śmietanki (można dodać śnieżkę albo 3 rozpuszczone łyżki żelatyny)
nakładamy ubitą śmietanę na schłodzone ciasto
dwa paski gorzkiej czekolady (moja ulubiona to 70% kakao) kroimy nożem na drobne kawałeczki

nie ścieram na tarce bo połowa czekolady topi mi się w rękach ;)

posypujemy ciasto
Gotowe :D



Słodkie buziaki!

31 comments:

  1. O mruuuuuu! ależ pychota! Muszę koniecznie zrobić :D Uwielbiam takie ciasta ♥

    Daj kawałek :)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. częstuj się :D
      jest przepyszne bo nie zasładza bezlitośnie jak niektóre..

      pychota jakich mało :)

      Delete
  2. i całą dietę trafił szlak !!!

    ReplyDelete
  3. O doczekałam się :D Super, cieszę się :) W ten weekend mam już plan upiec dwa ciasta, ale na pewno i za te się zabiorę wkrótce. Moja babcia też umie tak przekrajać biszkopt nitkom, a ja nie potrafię, może upiekę ten biszkopt w dwóch tortownicach? :) mmm.... :)
    Ps. Rozwaliłaś mnie przy kroku z serkiem, że trzeba wyjeść resztę :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. dobry pomysł z dwma tortownicami :)
      duży nóż zamiast nitki też powinien się sprawdzić :)

      powodzenia :)

      cóż.. ja wyjadłam ;D lol

      Delete
  4. Pyszności, mniam :)
    Dziękuję za przepis i na pewno w niedługim czasie porzeczkowiec zagości w mym brzuszku ;)

    ReplyDelete
  5. Zaśliniłam całe biurko. :<
    Kasiu, powinnaś zacząć kręcić filmiki :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. filmiki to bardzo ryzykowne posunięcie ;)
      nie mam śmiałości.. i mam obawy że wyjdzie mi takie cudo
      http://www.youtube.com/watch?v=qni-zPVqvqk

      ścisk :*

      Delete
    2. ❤ podniosłam Ci serduszko bo padło :)

      Delete
  6. Ciasto wygląda cudownie i przyznam że je zrobię wg Twojego przepisu :)

    ReplyDelete
  7. Jadłam podobne ciasto i było pyszne. Ja ogólnie lubię połączenie czekoladowego ciasta i porzeczek (a piernik z nimi to poezja!).

    ReplyDelete
    Replies
    1. uwielbiam porzeczki :)
      piernika z porzeczkami jeszcze nie jadłam :)

      Delete
  8. Kasiu nie wiem jak to robisz ale zawsze mi się wydaje, że jak pokazujesz to mi też się uda :))
    Niestety nie mam piecyka :( tylko mikrofalę :) Ale sobie popatrzę przynajmniej :* smaczniastego :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. mam takie pokoa poka :)
      zapraszam więc do mnie na porzeczkowca :)

      Delete
  9. Dziękuję bardzo!
    Czekałam na to :)
    Przepis przekażę siostrze, oczywiście.

    W sezonie, porzeczek u nas pod dostatkiem.
    Na ogrodzie mamy tryliony krzaczków :)
    Są więc białe, czarne i czerwone.
    Wasz przepis będzie jak znalazł! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. powodzenia :)
      i smacznego kochane!

      uwielbiam białe i czarne porzeczki ❤

      Delete
  10. ała, jakie fotki... też chcę zrobić, ale mi się nie chce:/ poza tym jak Gosia, nie mam piekarnika:( na pewno jest przepyszny!!! kiedyś zrobię...

    ReplyDelete
  11. wygląda smakowicie, przepis już zapisałam!:)

    ReplyDelete
  12. oj tak !!!!! trzeba zrobić :)

    ReplyDelete
  13. jak mówi moja mała Kamilka: "mniamka" ;) zrobię sobie to na urodziny - będzie coś nowego ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kamilka ma recję :)
      sto lat! i smacznego :)

      Delete
  14. jejku, jakie pyszności! :)

    ReplyDelete
  15. Aż mi ślinka leci! Będę musiała zrobić :D

    ReplyDelete

Dziękuję za każdy komentarz.
Wasze zdanie jest dla mnie ważne.

Cenię sobie konstruktywną i solidnie argumentowaną krytykę. Lubię komplementy ;)

Pamiętaj, wszystko co kiedyś powiesz i napiszesz- prędzej czy później okrąży świat i do Ciebie wróci. Wykorzystaj to mądrze. Szanuj swój i mój czas.

Wszystkie anonimowe komentarze, które są złośliwe i obraźliwe będę traktowała jako spam.

Buziak!