Składniki:
1/2 szklanki wody
3/4 szklanki oleju
3 duże łyżki gorzkiego kakao
2 1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 jaj
1 kostka margaryny
400g serka waniliowego z kubełka
500ml słodkiej śmietanki
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
czekolada 70% kakao
żelatyna albo śnieżka
Ciasto:
3/4 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
1 szklanka cukru (my użyłyśmy 3/4 bo ZAWSZE ograniczamy ilość cukru gdzie się tylko da ;)
3 duże łyżki gorzkiego kakao
|
do garnka wlewamy wodę i olej |
|
woda i olej :) |
|
dosypujemy cukier |
|
oraz kakao |
|
mieszamy i włączamy mały ogień pod garnkiem |
|
podgrzewamy mieszając |
|
doprowadzamy do lekkiego bąbelkowania tak, żeby wyparowała część wody |
Studzimy. W międzyczasie robimy drugą część biszkopta.
Porzebujemy:
5 jaj
1/2 szklanki cukru
1 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
|
białak i cukier |
|
ubijamy mniej więcej w pół drogi do puszytości |
|
dodajemy 5 żółtek |
|
mieszamy |
|
dodajemy wystudzoną masę kakaową |
|
mieszamy |
|
przygotowujemy mąkę, sodę i proszek do pieczenia |
|
dodajemy do pozostałych składników delikatnie mieszając łyżką |
|
aż powstanie gładka masa |
|
blaszkę smarujemy margaryną i delikatnie opruszamy bułką tartą |
|
wylewamy ciasto |
|
pieczemy 50 minut w temperaturze 120 stopni |
W międzyczasie robimy masę serową:
400g serka waniliowego z kubełka
kostka margaryny
1 szklanka cukru (my nie dodałyśmy wcale :D
|
margarynę stopić nie podgrzewając jej zbytnio |
|
z kilogramowego kubełka sera wyjeść 600 gram i zostawić 400 :D |
|
do 400 gram serka wlać roztopioną margarynę |
|
mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji |
|
upieczony biszkopt :) |
|
dzięki bułce tartej bardzo łatwo wyjmuje się go z blachy |
|
przecinamy go na pół w poprzek (nitką- sposobem prababci) |
|
studzimy |
|
słoik dżemu z czarnych porzeczek dzielimy na pół |
|
pierwszą połową smarujemy pierwszą część biszkopta |
|
dokładnie i równo |
|
na dżem nakładamy warstwę serowego kremu |
|
i równomiernie rozsmarowujemy |
|
nakładamy drugą część biszkopta |
|
mniam |
|
i smarujemy ją drugą połową dżemu z czarej porzeczki |
|
mniam mniam (wkładamy do lodówki) |
|
w międzyczasie ubijamy 500 ml słodkiej śmietanki (można dodać śnieżkę albo 3 rozpuszczone łyżki żelatyny) |
|
nakładamy ubitą śmietanę na schłodzone ciasto |
|
dwa paski gorzkiej czekolady (moja ulubiona to 70% kakao) kroimy nożem na drobne kawałeczki |
|
nie ścieram na tarce bo połowa czekolady topi mi się w rękach ;) |
|
posypujemy ciasto |
Gotowe :D
Słodkie buziaki!
O mruuuuuu! ależ pychota! Muszę koniecznie zrobić :D Uwielbiam takie ciasta ♥
ReplyDeleteDaj kawałek :)))
częstuj się :D
Deletejest przepyszne bo nie zasładza bezlitośnie jak niektóre..
pychota jakich mało :)
i całą dietę trafił szlak !!!
ReplyDeleteale za to jaki pyszny ;)
DeleteO doczekałam się :D Super, cieszę się :) W ten weekend mam już plan upiec dwa ciasta, ale na pewno i za te się zabiorę wkrótce. Moja babcia też umie tak przekrajać biszkopt nitkom, a ja nie potrafię, może upiekę ten biszkopt w dwóch tortownicach? :) mmm.... :)
ReplyDeletePs. Rozwaliłaś mnie przy kroku z serkiem, że trzeba wyjeść resztę :D
dobry pomysł z dwma tortownicami :)
Deleteduży nóż zamiast nitki też powinien się sprawdzić :)
powodzenia :)
cóż.. ja wyjadłam ;D lol
Pyszności, mniam :)
ReplyDeleteDziękuję za przepis i na pewno w niedługim czasie porzeczkowiec zagości w mym brzuszku ;)
powodzenia i smacznego :D
DeleteZaśliniłam całe biurko. :<
ReplyDeleteKasiu, powinnaś zacząć kręcić filmiki :D
filmiki to bardzo ryzykowne posunięcie ;)
Deletenie mam śmiałości.. i mam obawy że wyjdzie mi takie cudo
http://www.youtube.com/watch?v=qni-zPVqvqk
ścisk :*
❥
Delete❤ podniosłam Ci serduszko bo padło :)
DeleteCiasto wygląda cudownie i przyznam że je zrobię wg Twojego przepisu :)
ReplyDeletebardzo mi miło :)
Deletebuziak!
Jadłam podobne ciasto i było pyszne. Ja ogólnie lubię połączenie czekoladowego ciasta i porzeczek (a piernik z nimi to poezja!).
ReplyDeleteuwielbiam porzeczki :)
Deletepiernika z porzeczkami jeszcze nie jadłam :)
Kasiu nie wiem jak to robisz ale zawsze mi się wydaje, że jak pokazujesz to mi też się uda :))
ReplyDeleteNiestety nie mam piecyka :( tylko mikrofalę :) Ale sobie popatrzę przynajmniej :* smaczniastego :*
mam takie pokoa poka :)
Deletezapraszam więc do mnie na porzeczkowca :)
Dziękuję bardzo!
ReplyDeleteCzekałam na to :)
Przepis przekażę siostrze, oczywiście.
W sezonie, porzeczek u nas pod dostatkiem.
Na ogrodzie mamy tryliony krzaczków :)
Są więc białe, czarne i czerwone.
Wasz przepis będzie jak znalazł! :)
powodzenia :)
Deletei smacznego kochane!
uwielbiam białe i czarne porzeczki ❤
ała, jakie fotki... też chcę zrobić, ale mi się nie chce:/ poza tym jak Gosia, nie mam piekarnika:( na pewno jest przepyszny!!! kiedyś zrobię...
ReplyDeleteprzyjeżdzaj z Gosią :)
Deletewygląda smakowicie, przepis już zapisałam!:)
ReplyDeletesmacznego :)
Deleteoj tak !!!!! trzeba zrobić :)
ReplyDelete:D
Deletejak mówi moja mała Kamilka: "mniamka" ;) zrobię sobie to na urodziny - będzie coś nowego ;)
ReplyDeleteKamilka ma recję :)
Deletesto lat! i smacznego :)
jejku, jakie pyszności! :)
ReplyDeleteAż mi ślinka leci! Będę musiała zrobić :D
ReplyDeletekoniecznie :)
Delete