Składniki:
1/2 szklanki wody
3/4 szklanki oleju
3 duże łyżki gorzkiego kakao
2 1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 jaj
1 kostka margaryny
400g serka waniliowego z kubełka
500ml słodkiej śmietanki
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
czekolada 70% kakao
żelatyna albo śnieżka
Ciasto:
3/4 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
1 szklanka cukru (my użyłyśmy 3/4 bo ZAWSZE ograniczamy ilość cukru gdzie się tylko da ;)
3 duże łyżki gorzkiego kakao
 |
| do garnka wlewamy wodę i olej |
 |
| woda i olej :) |
 |
| dosypujemy cukier |
 |
| oraz kakao |
 |
| mieszamy i włączamy mały ogień pod garnkiem |
 |
| podgrzewamy mieszając |
 |
| doprowadzamy do lekkiego bąbelkowania tak, żeby wyparowała część wody |
Studzimy. W międzyczasie robimy drugą część biszkopta.
Porzebujemy:
5 jaj
1/2 szklanki cukru
1 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 |
| białak i cukier |
 |
| ubijamy mniej więcej w pół drogi do puszytości |
 |
| dodajemy 5 żółtek |
 |
| mieszamy |
 |
| dodajemy wystudzoną masę kakaową |
 |
| mieszamy |
 |
| przygotowujemy mąkę, sodę i proszek do pieczenia |
 |
| dodajemy do pozostałych składników delikatnie mieszając łyżką |
 |
| aż powstanie gładka masa |
 |
| blaszkę smarujemy margaryną i delikatnie opruszamy bułką tartą |
 |
| wylewamy ciasto |
 |
| pieczemy 50 minut w temperaturze 120 stopni |
W międzyczasie robimy masę serową:
400g serka waniliowego z kubełka
kostka margaryny
1 szklanka cukru (my nie dodałyśmy wcale :D
 |
| margarynę stopić nie podgrzewając jej zbytnio |
 |
| z kilogramowego kubełka sera wyjeść 600 gram i zostawić 400 :D |
 |
| do 400 gram serka wlać roztopioną margarynę |
 |
| mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji |
 |
| upieczony biszkopt :) |
 |
| dzięki bułce tartej bardzo łatwo wyjmuje się go z blachy |
 |
| przecinamy go na pół w poprzek (nitką- sposobem prababci) |
 |
| studzimy |
 |
| słoik dżemu z czarnych porzeczek dzielimy na pół |
 |
| pierwszą połową smarujemy pierwszą część biszkopta |
 |
| dokładnie i równo |
 |
| na dżem nakładamy warstwę serowego kremu |
 |
| i równomiernie rozsmarowujemy |
 |
| nakładamy drugą część biszkopta |
 |
| mniam |
 |
| i smarujemy ją drugą połową dżemu z czarej porzeczki |
 |
| mniam mniam (wkładamy do lodówki) |
 |
| w międzyczasie ubijamy 500 ml słodkiej śmietanki (można dodać śnieżkę albo 3 rozpuszczone łyżki żelatyny) |
 |
| nakładamy ubitą śmietanę na schłodzone ciasto |
 |
| dwa paski gorzkiej czekolady (moja ulubiona to 70% kakao) kroimy nożem na drobne kawałeczki |
 |
| nie ścieram na tarce bo połowa czekolady topi mi się w rękach ;) |
 |
| posypujemy ciasto |
Gotowe :D
Słodkie buziaki!
O mruuuuuu! ależ pychota! Muszę koniecznie zrobić :D Uwielbiam takie ciasta ♥
ReplyDeleteDaj kawałek :)))
częstuj się :D
Deletejest przepyszne bo nie zasładza bezlitośnie jak niektóre..
pychota jakich mało :)
i całą dietę trafił szlak !!!
ReplyDeleteale za to jaki pyszny ;)
DeleteO doczekałam się :D Super, cieszę się :) W ten weekend mam już plan upiec dwa ciasta, ale na pewno i za te się zabiorę wkrótce. Moja babcia też umie tak przekrajać biszkopt nitkom, a ja nie potrafię, może upiekę ten biszkopt w dwóch tortownicach? :) mmm.... :)
ReplyDeletePs. Rozwaliłaś mnie przy kroku z serkiem, że trzeba wyjeść resztę :D
dobry pomysł z dwma tortownicami :)
Deleteduży nóż zamiast nitki też powinien się sprawdzić :)
powodzenia :)
cóż.. ja wyjadłam ;D lol
Pyszności, mniam :)
ReplyDeleteDziękuję za przepis i na pewno w niedługim czasie porzeczkowiec zagości w mym brzuszku ;)
powodzenia i smacznego :D
DeleteZaśliniłam całe biurko. :<
ReplyDeleteKasiu, powinnaś zacząć kręcić filmiki :D
filmiki to bardzo ryzykowne posunięcie ;)
Deletenie mam śmiałości.. i mam obawy że wyjdzie mi takie cudo
http://www.youtube.com/watch?v=qni-zPVqvqk
ścisk :*
❥
Delete❤ podniosłam Ci serduszko bo padło :)
DeleteCiasto wygląda cudownie i przyznam że je zrobię wg Twojego przepisu :)
ReplyDeletebardzo mi miło :)
Deletebuziak!
Jadłam podobne ciasto i było pyszne. Ja ogólnie lubię połączenie czekoladowego ciasta i porzeczek (a piernik z nimi to poezja!).
ReplyDeleteuwielbiam porzeczki :)
Deletepiernika z porzeczkami jeszcze nie jadłam :)
Kasiu nie wiem jak to robisz ale zawsze mi się wydaje, że jak pokazujesz to mi też się uda :))
ReplyDeleteNiestety nie mam piecyka :( tylko mikrofalę :) Ale sobie popatrzę przynajmniej :* smaczniastego :*
mam takie pokoa poka :)
Deletezapraszam więc do mnie na porzeczkowca :)
Dziękuję bardzo!
ReplyDeleteCzekałam na to :)
Przepis przekażę siostrze, oczywiście.
W sezonie, porzeczek u nas pod dostatkiem.
Na ogrodzie mamy tryliony krzaczków :)
Są więc białe, czarne i czerwone.
Wasz przepis będzie jak znalazł! :)
powodzenia :)
Deletei smacznego kochane!
uwielbiam białe i czarne porzeczki ❤
ała, jakie fotki... też chcę zrobić, ale mi się nie chce:/ poza tym jak Gosia, nie mam piekarnika:( na pewno jest przepyszny!!! kiedyś zrobię...
ReplyDeleteprzyjeżdzaj z Gosią :)
Deletewygląda smakowicie, przepis już zapisałam!:)
ReplyDeletesmacznego :)
Deleteoj tak !!!!! trzeba zrobić :)
ReplyDelete:D
Deletejak mówi moja mała Kamilka: "mniamka" ;) zrobię sobie to na urodziny - będzie coś nowego ;)
ReplyDeleteKamilka ma recję :)
Deletesto lat! i smacznego :)
jejku, jakie pyszności! :)
ReplyDeleteAż mi ślinka leci! Będę musiała zrobić :D
ReplyDeletekoniecznie :)
Delete