Postanowiłam upiec ciasto bananowe (jakby nie wyszło- nie byłabym zła bo miałabym świadomość że próbowałam uratować przejrzałe banany :)
Przeszukałam amerykańskie internety i znalazłam szybki & łatwy przepis.
10 minut przygotowania plus godzina pieczenia.
Byłam zdumiona wynikiem. Pyszniejszego ciasta bananowego nie jadłam :) Mmmmmmmm..
Składniki:
4 przejrzałe banany (im brzydsze tym lepiej)
1 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 jajo kurze
1/2 kostki masła
1 łyżeczka sody
szczypta soli
Banany rozgnieść w misce widelcem. Do rozgniecionych bananów dodać: jajko, pół szkalnki cukru, szczyptę soli, rozpuszczone masło i łyżeczkę sody. Dokładnie wymieszać. Wsypać mąkę i jeszcze raz dokładnie wszystko wymieszać.
Przełożyć do formy keksowej.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza lub 350 stopni Farenheita przez jedną gdzinę.
Poczekać aż wystygnie i wyjąć z foremki.
Podziwiać swoje dzieło dowolną ilość czasu.
Pokroić i rozkoszować się pysznym smakiem bananowego ciasta :)
Buziaki!
Znając życie tylko ja bym w domu jadła, ale kurde takie proste, że aż się prosi o zrobienie ... Muszę wydrukować, kupić banany i czekać aż przejrzeją :P gdzieś za tydzień powinnam juz konsumować :P
ReplyDeletedaj znać jak wyszło :)
Deletechętnie spróbuję :)
ReplyDeletejest pyszne :)
DeleteOooo...już dawno szukałam takiego prostego przepisu na ciacho bananowe - ten wygląda na dostosowany do moich możliwości kulinarnych. ;) Tylko musiałabym zamienić sodę na proszek do pieczenia, bo po sodzie boli mnie brzuch - nie wiesz może ile wtedy powinnam dodać wtedy proszku? Też łyżeczkę? :)
ReplyDeletenie mam pojęcia :) zupełnie nie znam się na zamiennikach składników
Deletena zdrowy rozum dałabym mniej więcej tyle samo..
moze znajdzie się ktoś kto będzie wiedział dokładniej :)
Przeczesałam czeluście internetów i wychodzi na to, że 1 łyżeczka sody to to samo co 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Po pracy idę na polowanie przejrzałych bananów - nie ma mowy, żebym wytrzymała tydzień czekania po tym co zobaczyłam na zdjęciach powyżej. ;)
Deletedzięki za wiadomość :)
Deletejuż wiem że 1 łyżeczka sody równa się 2,5 łyzeczkom proszku do pieczenia :)
powodzenia :)
daj znać jak wyszło ciasto
dzięki za miłe słowa :D
o, jeszcze prostszy przepis, niż mój :D banany lubię, więc chętnie wypróbuję (:
ReplyDeletenajprostszy jaki znalazłam w internetach :)
DeleteKurcze mam problem... mam przejrzale banany, ale tylko 2! Chyba bede musiala dokupic 2 brakujace upieke je jutro:)
ReplyDeletealbo zrób z połowy przepisu i zamiast do duzej formy powkładaj ciasto do babeczkowych foremek i upiecz kilka małych muffinek :)
DeleteMuszę podesłać ten przepis siostrze! :)
ReplyDeletedaj znać jak Jej wyszło :)
DeleteWygląda bardzo smakowicie, mniam mniam :)
ReplyDeletejest smakowite :)
DeleteNa pewno zrobię:) Mój brat uwielbia banany :D
ReplyDeletedaj znać czy smakowało :)
DeleteMi nigdy bananowce nie wychodzą :( Ale muszę wypróbować ten przepis, wygląda tak apetycznie że aż mi w brzuchu burczy..
ReplyDeleteto był mój całkiem pierwszy raz z bananowcem :) i wyszło :)
Deletemoże ten przepis będzie OK :)
skorzystam w przyszłości :)
ReplyDeletekoniecznie :)
DeleteKupuję dziś banany i jutro robię:) Widzę że zapędziłam się w fajną część internetów:D ostaje:)
ReplyDeleteBtw oglądałam wczoraj Twoje filmiki na youtube:) Masz piękny głos:)
pochwal się ciastem :)
Deletedziękuję pięknie za miłe słowa :*
cieszę się, że ostajesz ;)
buziaki!
na pewno wypróbuję :) dziękuję za przepis :)
ReplyDeletewypróbuj koniecznie :)
Deletenie ma za co :)
Robię je już kolejny raz, jest świetne :) Dodaję jeszcze trochę wiórków kokosowych i orzechy włoskie :)
DeleteWyglądało smakowicie :)
ReplyDeletetak samo smakuje :)
Deletesmakowicie ;)
Muszę odgapić! akurat robię trochę inaczej ciasto bananowe. Jakiś czas temu pokazywałam na blogu, jednak teraz narobiłaś mi ochoty i wypróbuję :)
ReplyDeleteodgapiaj śmiało :)
Deleteposzukam sobie Twojego przepisu i zobaczę jak bardzo się różni :)
To ciasto jest przepyszne! Kto jeszcze nie robił niech robi szybciutko. To jest mój drugi raz. Teraz dodalam pol szklanki posiekanych orzechow włoskich. Pachnie nieziemsko w całym domu. Zaraz zobaczymy, czy po wyjęciu z piekarnika wersja orzechowa tez bedzie tak dobra ;)
ReplyDelete