Thursday, September 19, 2013

pyszności- łatwe ciasto bananowe

Znalazłam w kuchni kilka mocno przejrzałych bananów. Nie cierpię wyrzucać jedzenia.
Postanowiłam upiec ciasto bananowe (jakby nie wyszło- nie byłabym zła bo miałabym świadomość że próbowałam uratować przejrzałe banany :)
Przeszukałam amerykańskie internety i znalazłam szybki & łatwy przepis.
10 minut przygotowania plus godzina pieczenia.
Byłam zdumiona wynikiem. Pyszniejszego ciasta bananowego nie jadłam :) Mmmmmmmm..


Składniki:

4 przejrzałe banany (im brzydsze tym lepiej)
1 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 jajo kurze
1/2 kostki masła
1 łyżeczka sody
szczypta soli




Banany rozgnieść w misce widelcem. Do rozgniecionych bananów dodać: jajko, pół szkalnki cukru, szczyptę soli, rozpuszczone masło i łyżeczkę sody. Dokładnie wymieszać. Wsypać mąkę i jeszcze raz dokładnie wszystko wymieszać.


Przełożyć do formy keksowej.


Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza lub 350 stopni Farenheita przez jedną gdzinę.


Poczekać aż wystygnie i wyjąć z foremki.


Podziwiać swoje dzieło dowolną ilość czasu.


Pokroić i rozkoszować się pysznym smakiem bananowego ciasta :)

Buziaki!

32 comments:

  1. Znając życie tylko ja bym w domu jadła, ale kurde takie proste, że aż się prosi o zrobienie ... Muszę wydrukować, kupić banany i czekać aż przejrzeją :P gdzieś za tydzień powinnam juz konsumować :P

    ReplyDelete
  2. Oooo...już dawno szukałam takiego prostego przepisu na ciacho bananowe - ten wygląda na dostosowany do moich możliwości kulinarnych. ;) Tylko musiałabym zamienić sodę na proszek do pieczenia, bo po sodzie boli mnie brzuch - nie wiesz może ile wtedy powinnam dodać wtedy proszku? Też łyżeczkę? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nie mam pojęcia :) zupełnie nie znam się na zamiennikach składników
      na zdrowy rozum dałabym mniej więcej tyle samo..
      moze znajdzie się ktoś kto będzie wiedział dokładniej :)

      Delete
    2. Przeczesałam czeluście internetów i wychodzi na to, że 1 łyżeczka sody to to samo co 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Po pracy idę na polowanie przejrzałych bananów - nie ma mowy, żebym wytrzymała tydzień czekania po tym co zobaczyłam na zdjęciach powyżej. ;)

      Delete
    3. dzięki za wiadomość :)
      już wiem że 1 łyżeczka sody równa się 2,5 łyzeczkom proszku do pieczenia :)
      powodzenia :)
      daj znać jak wyszło ciasto
      dzięki za miłe słowa :D

      Delete
  3. o, jeszcze prostszy przepis, niż mój :D banany lubię, więc chętnie wypróbuję (:

    ReplyDelete
  4. Kurcze mam problem... mam przejrzale banany, ale tylko 2! Chyba bede musiala dokupic 2 brakujace upieke je jutro:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. albo zrób z połowy przepisu i zamiast do duzej formy powkładaj ciasto do babeczkowych foremek i upiecz kilka małych muffinek :)

      Delete
  5. Muszę podesłać ten przepis siostrze! :)

    ReplyDelete
  6. Wygląda bardzo smakowicie, mniam mniam :)

    ReplyDelete
  7. Na pewno zrobię:) Mój brat uwielbia banany :D

    ReplyDelete
  8. Mi nigdy bananowce nie wychodzą :( Ale muszę wypróbować ten przepis, wygląda tak apetycznie że aż mi w brzuchu burczy..

    ReplyDelete
    Replies
    1. to był mój całkiem pierwszy raz z bananowcem :) i wyszło :)
      może ten przepis będzie OK :)

      Delete
  9. Kupuję dziś banany i jutro robię:) Widzę że zapędziłam się w fajną część internetów:D ostaje:)

    Btw oglądałam wczoraj Twoje filmiki na youtube:) Masz piękny głos:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. pochwal się ciastem :)

      dziękuję pięknie za miłe słowa :*
      cieszę się, że ostajesz ;)
      buziaki!

      Delete
  10. na pewno wypróbuję :) dziękuję za przepis :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wypróbuj koniecznie :)
      nie ma za co :)

      Delete
    2. Robię je już kolejny raz, jest świetne :) Dodaję jeszcze trochę wiórków kokosowych i orzechy włoskie :)

      Delete
  11. Muszę odgapić! akurat robię trochę inaczej ciasto bananowe. Jakiś czas temu pokazywałam na blogu, jednak teraz narobiłaś mi ochoty i wypróbuję :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. odgapiaj śmiało :)
      poszukam sobie Twojego przepisu i zobaczę jak bardzo się różni :)

      Delete
  12. To ciasto jest przepyszne! Kto jeszcze nie robił niech robi szybciutko. To jest mój drugi raz. Teraz dodalam pol szklanki posiekanych orzechow włoskich. Pachnie nieziemsko w całym domu. Zaraz zobaczymy, czy po wyjęciu z piekarnika wersja orzechowa tez bedzie tak dobra ;)

    ReplyDelete

Dziękuję za każdy komentarz.
Wasze zdanie jest dla mnie ważne.

Cenię sobie konstruktywną i solidnie argumentowaną krytykę. Lubię komplementy ;)

Pamiętaj, wszystko co kiedyś powiesz i napiszesz- prędzej czy później okrąży świat i do Ciebie wróci. Wykorzystaj to mądrze. Szanuj swój i mój czas.

Wszystkie anonimowe komentarze, które są złośliwe i obraźliwe będę traktowała jako spam.

Buziak!