Składniki:
1/2 szklanki wody
3/4 szklanki oleju
3 duże łyżki gorzkiego kakao
2 1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 jaj
1 kostka margaryny
400g serka waniliowego z kubełka
500ml słodkiej śmietanki
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
czekolada 70% kakao
żelatyna albo śnieżka
Ciasto:
3/4 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
1 szklanka cukru (my użyłyśmy 3/4 bo ZAWSZE ograniczamy ilość cukru gdzie się tylko da ;)
3 duże łyżki gorzkiego kakao
![](//1.bp.blogspot.com/-An6ml6Ff3Js/UZaKywVA4vI/AAAAAAAAJGo/eW7TJv5lwTI/s640/ciasto+i+skarby+021.JPG) |
do garnka wlewamy wodę i olej |
![](//2.bp.blogspot.com/-7WBP5OUVjiI/UZaKzJnANKI/AAAAAAAAJGs/gBB-YfMmCp8/s640/ciasto+i+skarby+023.JPG) |
woda i olej :) |
![](//1.bp.blogspot.com/-p4HuUw9es1w/UZaKz_pyxFI/AAAAAAAAJG8/_Y_-7-ybEZE/s640/ciasto+i+skarby+024.JPG) |
dosypujemy cukier |
![](//1.bp.blogspot.com/-MJ2yZO1tBv8/UZaK0eE71II/AAAAAAAAJHE/LgocFu0Mftk/s640/ciasto+i+skarby+027.JPG) |
oraz kakao |
![](//4.bp.blogspot.com/--LQHm_wSjFc/UZaK0Z-cG5I/AAAAAAAAJHI/bN0Y8DHv2vE/s640/ciasto+i+skarby+030.JPG) |
mieszamy i włączamy mały ogień pod garnkiem |
![](//4.bp.blogspot.com/-bTofTW09Ny0/UZaK1Mno-OI/AAAAAAAAJHU/xGuO9LfO32s/s640/ciasto+i+skarby+032.JPG) |
podgrzewamy mieszając |
![](//1.bp.blogspot.com/-YL8ImCpUqWg/UZaK162-6VI/AAAAAAAAJHg/TBloaV8bxjA/s640/ciasto+i+skarby+039.JPG) |
doprowadzamy do lekkiego bąbelkowania tak, żeby wyparowała część wody |
Studzimy. W międzyczasie robimy drugą część biszkopta.
Porzebujemy:
5 jaj
1/2 szklanki cukru
1 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
![](//1.bp.blogspot.com/-3w8SEACyZo0/UZaK2ZLy3MI/AAAAAAAAJHo/84FTu6-s1Pg/s640/ciasto+i+skarby+043.JPG) |
białak i cukier |
![](//4.bp.blogspot.com/-0uxWh6JRiys/UZaK3PbcDtI/AAAAAAAAJH4/IYA6C7VwBEY/s640/ciasto+i+skarby+049.JPG) |
ubijamy mniej więcej w pół drogi do puszytości |
![](//2.bp.blogspot.com/-1UC3iQkc04A/UZaK2F4T-rI/AAAAAAAAJHc/zM1jm1zAvz4/s640/ciasto+i+skarby+041.JPG) |
dodajemy 5 żółtek |
![](//1.bp.blogspot.com/-wOpLh516cCc/UZaK3TAb2hI/AAAAAAAAJH0/z1j_Ce5X40I/s640/ciasto+i+skarby+055.JPG) |
mieszamy |
![](//1.bp.blogspot.com/-ExS5SXRZZeY/UZaK3ijrBuI/AAAAAAAAJIE/5jwJZf6yJGk/s640/ciasto+i+skarby+062.JPG) |
dodajemy wystudzoną masę kakaową |
![](//2.bp.blogspot.com/-uB8o06DO1_E/UZaK4ZxEC7I/AAAAAAAAJIQ/rs0jCdyma_g/s640/ciasto+i+skarby+065.JPG) |
mieszamy |
![](//4.bp.blogspot.com/-1u-dtMeyVaY/UZaK4q8-zPI/AAAAAAAAJIM/4zQFiEayNtI/s640/ciasto+i+skarby+068.JPG) |
przygotowujemy mąkę, sodę i proszek do pieczenia |
![](//4.bp.blogspot.com/-9kkuKOHbjfU/UZaK5RluMkI/AAAAAAAAJIc/JpmBXzjPVSI/s640/ciasto+i+skarby+070.JPG) |
dodajemy do pozostałych składników delikatnie mieszając łyżką |
![](//3.bp.blogspot.com/-G64tf2P5ZmA/UZaK50BkAqI/AAAAAAAAJIg/iJFibyoGPpk/s640/ciasto+i+skarby+071.JPG) |
aż powstanie gładka masa |
![](//4.bp.blogspot.com/-c8QgeDodKag/UZaK6OUgflI/AAAAAAAAJIs/PmTckW6Rsn0/s640/ciasto+i+skarby+073.JPG) |
blaszkę smarujemy margaryną i delikatnie opruszamy bułką tartą |
![](//2.bp.blogspot.com/-G7svmI2Zt60/UZaK6nOrMmI/AAAAAAAAJIw/xEd1OuWgSd8/s640/ciasto+i+skarby+075.JPG) |
wylewamy ciasto |
![](//4.bp.blogspot.com/-p07Ssg47pSs/UZaK63WJrSI/AAAAAAAAJI4/SII8bfKnZ5w/s640/ciasto+i+skarby+081.JPG) |
pieczemy 50 minut w temperaturze 120 stopni |
W międzyczasie robimy masę serową:
400g serka waniliowego z kubełka
kostka margaryny
1 szklanka cukru (my nie dodałyśmy wcale :D
![](//2.bp.blogspot.com/-3njSaHPjPbk/UZaK7TWbk1I/AAAAAAAAJJA/TOr0ttpT9LQ/s640/ciasto+i+skarby+084.JPG) |
margarynę stopić nie podgrzewając jej zbytnio |
![](//2.bp.blogspot.com/-u_AdGxFAnm4/UZaK7-gRCwI/AAAAAAAAJJM/_f5TEI8SWUo/s640/ciasto+i+skarby+088.JPG) |
z kilogramowego kubełka sera wyjeść 600 gram i zostawić 400 :D |
![](//1.bp.blogspot.com/-M2Qm9I05ZLo/UZaK712qBiI/AAAAAAAAJJQ/RDi4lLrpsmY/s640/ciasto+i+skarby+091.JPG) |
do 400 gram serka wlać roztopioną margarynę |
![](//3.bp.blogspot.com/-zGvpK7JN7ic/UZaK8Sd6s3I/AAAAAAAAJJY/tQXfeNit7Hw/s640/ciasto+i+skarby+098.JPG) |
mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji |
![](//1.bp.blogspot.com/-oKG3KkyWhqc/UZaK9CBGW_I/AAAAAAAAJJk/GLohblXbs-w/s640/ciasto+i+skarby+101.JPG) |
upieczony biszkopt :) |
![](//3.bp.blogspot.com/-T6fXBTWEN0Q/UZaK9g4RGVI/AAAAAAAAJJw/dBRgB-x9RT4/s640/ciasto+i+skarby+112.JPG) |
dzięki bułce tartej bardzo łatwo wyjmuje się go z blachy |
![](//1.bp.blogspot.com/-bkVHJE6KLJQ/UZaK90tvDLI/AAAAAAAAJJs/vxI5ZLCxJB8/s640/ciasto+i+skarby+118.JPG) |
przecinamy go na pół w poprzek (nitką- sposobem prababci) |
![](//3.bp.blogspot.com/-PjPRHNnSiZI/UZaK-V4qgUI/AAAAAAAAJJ4/1l6VSRSTnis/s640/ciasto+i+skarby+123.JPG) |
studzimy |
![](//3.bp.blogspot.com/-kKigb5fqzHc/UZaK-2PaUWI/AAAAAAAAJKE/vgdXd9Tjy-k/s640/ciasto+i+skarby+130.JPG) |
słoik dżemu z czarnych porzeczek dzielimy na pół |
![](//3.bp.blogspot.com/-4Eab-rGdjK0/UZaK_pE9phI/AAAAAAAAJKI/kxMqARHRxS0/s640/ciasto+i+skarby+133.JPG) |
pierwszą połową smarujemy pierwszą część biszkopta |
![](//4.bp.blogspot.com/-d88VtapkJic/UZaK_n0rgfI/AAAAAAAAJKM/Cg5gt7u2sfI/s640/ciasto+i+skarby+137.JPG) |
dokładnie i równo |
![](//3.bp.blogspot.com/-Vh54SPPU0yc/UZaLAFmiC0I/AAAAAAAAJKQ/hd4G7V8GlGY/s640/ciasto+i+skarby+141.JPG) |
na dżem nakładamy warstwę serowego kremu |
![](//1.bp.blogspot.com/-pzP-x1JgJ1w/UZaLBAhzQiI/AAAAAAAAJKk/PNdGHrnqcSE/s640/ciasto+i+skarby+143.JPG) |
i równomiernie rozsmarowujemy |
![](//1.bp.blogspot.com/-x9Bu8Ex6b9A/UZaLB6yDsJI/AAAAAAAAJKs/iSvtELXs8cI/s640/ciasto+i+skarby+146.JPG) |
nakładamy drugą część biszkopta |
![](//4.bp.blogspot.com/-iDXnM23hMZA/UZaLCW88U9I/AAAAAAAAJK0/ThtfQ2HIwK0/s640/ciasto+i+skarby+147.JPG) |
mniam |
![](//4.bp.blogspot.com/-FUGf3r0d73I/UZaLDdx2riI/AAAAAAAAJLA/ve4e4MyaoGo/s640/ciasto+i+skarby+149.JPG) |
i smarujemy ją drugą połową dżemu z czarej porzeczki |
![](//2.bp.blogspot.com/-PMIlbDDiRBA/UZaLDNWH5tI/AAAAAAAAJK8/HNE-5c3FfRI/s640/ciasto+i+skarby+153.JPG) |
mniam mniam (wkładamy do lodówki) |
![](//3.bp.blogspot.com/-nNY9YtRnPrs/UZaLD4rIq4I/AAAAAAAAJLE/HEL0N1xNnJs/s640/ciasto+i+skarby+159.JPG) |
w międzyczasie ubijamy 500 ml słodkiej śmietanki (można dodać śnieżkę albo 3 rozpuszczone łyżki żelatyny) |
![](//1.bp.blogspot.com/-kySi8KEW1oc/UZaLEyref6I/AAAAAAAAJLU/fb8Xeb7mSeI/s640/ciasto+i+skarby+162.JPG) |
nakładamy ubitą śmietanę na schłodzone ciasto |
![](//1.bp.blogspot.com/-XC-6x_QdSu4/UZaLE-x-sFI/AAAAAAAAJLY/_SC7c4yOBbs/s640/ciasto+i+skarby+167.JPG) |
dwa paski gorzkiej czekolady (moja ulubiona to 70% kakao) kroimy nożem na drobne kawałeczki |
![](//3.bp.blogspot.com/-26jLd213h4M/UZaLFp2NNxI/AAAAAAAAJLk/P5TSTucFkzY/s640/ciasto+i+skarby+168.JPG) |
nie ścieram na tarce bo połowa czekolady topi mi się w rękach ;) |
![](//3.bp.blogspot.com/-LqpOBo9Ssw0/UZaLG14Je8I/AAAAAAAAJL0/JRnOOuknWXk/s640/ciasto+i+skarby+174.JPG) |
posypujemy ciasto |
Gotowe :D
Słodkie buziaki!
O mruuuuuu! ależ pychota! Muszę koniecznie zrobić :D Uwielbiam takie ciasta ♥
ReplyDeleteDaj kawałek :)))
częstuj się :D
Deletejest przepyszne bo nie zasładza bezlitośnie jak niektóre..
pychota jakich mało :)
i całą dietę trafił szlak !!!
ReplyDeleteale za to jaki pyszny ;)
DeleteO doczekałam się :D Super, cieszę się :) W ten weekend mam już plan upiec dwa ciasta, ale na pewno i za te się zabiorę wkrótce. Moja babcia też umie tak przekrajać biszkopt nitkom, a ja nie potrafię, może upiekę ten biszkopt w dwóch tortownicach? :) mmm.... :)
ReplyDeletePs. Rozwaliłaś mnie przy kroku z serkiem, że trzeba wyjeść resztę :D
dobry pomysł z dwma tortownicami :)
Deleteduży nóż zamiast nitki też powinien się sprawdzić :)
powodzenia :)
cóż.. ja wyjadłam ;D lol
Pyszności, mniam :)
ReplyDeleteDziękuję za przepis i na pewno w niedługim czasie porzeczkowiec zagości w mym brzuszku ;)
powodzenia i smacznego :D
DeleteZaśliniłam całe biurko. :<
ReplyDeleteKasiu, powinnaś zacząć kręcić filmiki :D
filmiki to bardzo ryzykowne posunięcie ;)
Deletenie mam śmiałości.. i mam obawy że wyjdzie mi takie cudo
http://www.youtube.com/watch?v=qni-zPVqvqk
ścisk :*
❥
Delete❤ podniosłam Ci serduszko bo padło :)
DeleteCiasto wygląda cudownie i przyznam że je zrobię wg Twojego przepisu :)
ReplyDeletebardzo mi miło :)
Deletebuziak!
Jadłam podobne ciasto i było pyszne. Ja ogólnie lubię połączenie czekoladowego ciasta i porzeczek (a piernik z nimi to poezja!).
ReplyDeleteuwielbiam porzeczki :)
Deletepiernika z porzeczkami jeszcze nie jadłam :)
Kasiu nie wiem jak to robisz ale zawsze mi się wydaje, że jak pokazujesz to mi też się uda :))
ReplyDeleteNiestety nie mam piecyka :( tylko mikrofalę :) Ale sobie popatrzę przynajmniej :* smaczniastego :*
mam takie pokoa poka :)
Deletezapraszam więc do mnie na porzeczkowca :)
Dziękuję bardzo!
ReplyDeleteCzekałam na to :)
Przepis przekażę siostrze, oczywiście.
W sezonie, porzeczek u nas pod dostatkiem.
Na ogrodzie mamy tryliony krzaczków :)
Są więc białe, czarne i czerwone.
Wasz przepis będzie jak znalazł! :)
powodzenia :)
Deletei smacznego kochane!
uwielbiam białe i czarne porzeczki ❤
ała, jakie fotki... też chcę zrobić, ale mi się nie chce:/ poza tym jak Gosia, nie mam piekarnika:( na pewno jest przepyszny!!! kiedyś zrobię...
ReplyDeleteprzyjeżdzaj z Gosią :)
Deletewygląda smakowicie, przepis już zapisałam!:)
ReplyDeletesmacznego :)
Deleteoj tak !!!!! trzeba zrobić :)
ReplyDelete:D
Deletejak mówi moja mała Kamilka: "mniamka" ;) zrobię sobie to na urodziny - będzie coś nowego ;)
ReplyDeleteKamilka ma recję :)
Deletesto lat! i smacznego :)
jejku, jakie pyszności! :)
ReplyDeleteAż mi ślinka leci! Będę musiała zrobić :D
ReplyDeletekoniecznie :)
Delete